sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Satula

Käytettävä nurkkatyyppi laavussa on satulasulkanurkka. Tässä tekstissä perehdytään satulan piirtämiseen ja veistämiseen.

Tarkkuuskynävara mahdollistaa työstettävään hirteen tehtävien merkintöjen tekemisen kerralla. Tämä tarkoittaa sitä, että hirttä ei tarvitse kuin kerran käyttää seinällä piirrettävänä ja sen jälkeen se on valmis sovitettavaksi paikalleen. Satulan voidaan käsittää olevan osa salvosta, joka mahdollistaa nurkkaliitoksen kiristymisen. Blogitekstissä varaus (https://hirsihemmot.blogspot.com/2019/03/varaus.html) sivutaan osittain satulan tekemistä.

Satulan piirtämisessä käytetään apuna työstettävän hirren keskilinjaa ja risteävän puun keskilinjaa. Tämä risteys on satulan keskikohta. Satulan leveys määritetään hirsilistan paksuimman tyven mukaan. Hirsilistamme mukaan paksuin tyvi on kooltaan 40 cm. Mitoitamme hieman pelivaraa ja päätämme satulan leveydeksi 44 cm. Satulan keskikohta asettuu risteävän puun keskilinjasta 22 cm kummallekin puolelle. Tämä on satulan ns. "suora osuus". Satula käsittää suoran osuuden lisäksi myös kaarevan osuuden, joka on saman pituinen kuin suora osuus. Koko satulan pituus tässä tapauksessa on siis 88 cm. On tärkeää, että satulan suora osuus on riittävän pitkä. Jos risteävä puu ei mahdu satulaan, niin se "pakenee" pois keskilinjasta painuessaan.

Kuva 1. Hirren keskilinja ja satula.

Satulan yläreuna piirretään keskilinjasta 6 cm sivuun molemmin puolin. Satulan korkeus on sama kuin hirren olkapään korkeus.


Kuva 2. Satulan sahaamista alimpaan hirsikertaan. Poikkeuksellisesti tässä sahaus tehdään päätyyn asti, koska kyseessä alin hirsi.


Kuva 3. Satulan kaarevaa ja suoraa osuutta.


Kuva 4. Satula valmiissa salvoksessa.

Valmiista salvoksesta nähdään, että salvoksen yläpuoli menee varauksen poiston verran satulalinjan yläpuolelle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tapitus

Hirsien vääntymistä ehkäistään ja seinien paikallaan pysymistä edesautetaan tapituksella. Tapituksessa kahden hirren läpi porataan reikä (32...