Hirsilistasta valittiin sivuseinien hirsiksi numerot 5 (565 cm) ja 11 (560 cm). Nämä valittiin, koska nämä olivat lähelle saman paksuisia ja hirsissä oli riittävästi pituutta kahteen pölkkyyn. Ensimmäinen tehtävä oli katkaista hirret keskeltä poikki. Katkaisun jälkeen hirsien tyvipuoliskot nostettiin paikalleen. Etupuolen paikalleen asemoinnissa käytettiin apuna latvankohottajaa. Hirren lenkous kannattaa kääntää osoittamaan sivulle, jotta se häiritsee mahdollisimman vähän varauksen tekemistä.
Latvankohottajan avulla hirsien väliin rako säädetiin tasaiseksi (15 cm) kummastakin päästä. Jos rako ei ole tasainen, niin hirren varausta ei voi piirtää, tai sitten varauksen leveys muuttuu hirren päädyissä.
Kuva 1. Hirren asemointi latvankohottajan avulla. |
Kun hirsi on oikeassa asennossa, niin sen keskikohta merkitään ja hirren päätyyn sekä yläpuolelle "räpsäytetään" linjalangan avulla keskilinja. Tämä keskilinja on hirren satulan keskikohta, joka tullaan työstämään hirteen.
Kun tarvittavat merkinnät on tehty, niin työstettävä hirsi asemoidaan tarkasti paikalleen hirren keskilinjojen mukaisesti. Tämän jälkeen voidaan siirtyä piirtovaiheeseen, jossa käytetään kolmea erilaista mittaa:
- ulkonurkan piirtoväli (UN)
- varauksen piirtoväli (V)
- salvoksen piirtoväli (S)
Kuva 2. Käytettävät piirtovälit. Kuvassa näkyy kaksi hirren keskilinjaa, koska ensimmäisessä keskilinjan mittauksessa tuli laskentavirhe. |
Ensin piirsimme varauksen ja päätimme käyttää 1,5 cm varauksen poistoa, joka tekee hirteen noin 9 cm levyisen varauksen. Varauksen poisto tarkoittaa käytännössä sitä, että kuinka syvälle päälle tuleva hirsi asettuu. Käytettävä varauksen leveys pitää suhteuttaa hirren kokoon ja tässä tapauksessa varauksen leveys vaikutti sopivalle, kun kyseessä oli noin 40 cm hirsi.
Harppiin asetetaan varauksen piirrossa 13,5 cm, joka saadaan kun hirsien väliin jäävästä raosta vähennetään varauksen poisto (15 cm - 1,5 cm = 13,5 cm). Ennen kuin varausta aletaan piirtämään, niin varauksen leveyttä kannattaa testata eri kohtaa hirttä. Testaus tehdään tekemällä pienet merkit hirren molemmilla puolille ja mittaamalla merkkien välimatka. Tällä toimenpiteellä varmistutaan siltä, että varaus on toimiva.
Salvoksen piirrossa piirtoväliä pienennetään 6mm alivarauksen takia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että varaukseen jää rako, koska nurkka jää kantamaan. Hirsien painuessa/kuivuessa varaus painuu täysin kiinni ja nurkista tulee täysin tiiviit.
Ulkonurkka piirretään 10mm isommalla harppivälillä kuin varaus. Tätä tapaa tarvitsisi käyttää vain lämpimässä rakennuksessa, koska lämpimässä rakennuksessa ulkonurkan puun kosteus (ilmankosteus) on erilainen kuin sisänurkan ja varauksen. Jos asiaa ei huomioida lämpimässä rakennuksessa, voi tämä aiheuttaa sen, että hirsi jää kantamaan ulkonurkastaan. Kylmässä rakennuksessa tätä ongelmaa ei tule, mutta käytimme kuitenkin ulkonurkan piirtämisessä isompaa harppiväliä.
Koska laavussa ei ole etuseinää, niin etuseinän päätyyn piti piirtää pieni pätkä myös salvoksen piirtovälillä. Tämä tehtiin siksi, että hirteen saadaan tehtyä ns. kynsi, joka jää kantamaan alivarauksessa ja pitää hirren paikallaan. Kynnen pituus on noin 5-10 cm. Kynsi tehdään tarkoituksella lyhyeksi, että se murtuu kehikon painuessa ja hirsien asettuessa lopulliseen varaukseen.
Kun hirteen on piirretty kaikki merkinnät (varaus, salvos ja satula), niin hirsi otetaan pukkien päälle. Ennen pukkien päälle nostamista on hyvä varmistaa, että kaikki piirretyt viivat ovat näkyvissä, koska viivojen puuttuessa on edessä hirren uudelleen asemointi täysin samalle paikalle, jossa piirtäminen tehtiin.
Sahaaminen kannattaa tehdä seuraavassa järjestyksessä:
- salvoksen karkea sahaus (salvoksen pohjaan ei tehdä vielä ilmatilaa, vaan sahataan suoraksi)
- varuksen sahaus
- satulan sahaus
- salvoksen viimeistely
Kuva 3. Salvoksen karkean muodon sahaus. |
Varauksen sahaaminen tehdään moottorisahalla vetävällä terällä. Tässä vaiheessa on eduksi pieni moottorisaha, jossa on kapea ketju. Sahaus tehdään kahdessa vaiheessa. Ensin sahataan tarkasti viivaa pitkin laipan levyiset urat noin 2 cm syvyyteen. Tämän jälkeen sahaa kallistetaan noin 60 asteen kulmaan ja sahataan viistosti molemmilta puolilta varauksen keskilinjaa tavoitellen. Sahauksen tarkoituksena on irroittaa "kolmiorima" varauksesta.
Kuva 4. Varauksen sahaaminen. |
Kuva 5. Hirsi asemoitu paikalleen. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti