maanantai 18. helmikuuta 2019

Kurssi alkaa

Tämä blogi kertoo käsinveistetyn hirsilaavun rakentamisesta kahden aikuisopiskelijan voimin. Molemmille hirsirakentaminen on melko uusi asia, joten oppimista riittää paljonkin. Onneksi hirsityömaalla on hyvä porukka ja ammattitaitoinen opettaja, joten ongelmista tullaan todennäköisesti selviämään ilman suurempaa draamaa. Suhtaudumme laavun tekemiseen innolla ja tavoitteemme on saada se valmiiksi 06/2019 mennessä.

Vaikka puhutaan hirren käsinveistämisestä, niin veistotyössä on yleensä käytössä muitakin kuin käsityökaluja. Hirrenveistäjän keskeisin työkalu on moottorisaha. Sen avulla voidaan hirren muoto veistää käytännössä valmiiksi asti. Pelkästään viimeistelytyö tehdään käsityökaluilla (esim. piilupetkele tai kirves). Muita mahdollisia käytössä olevia moottori-/sähkötyökaluja ovat mm. vannesaha, jyrsinkurso ja monitoimityökalu (multitool).

Osallistumme hirsirakentamiseen noin 2pv/viikossa ja yhteensä työpäiviä tulee olemaan kevään 2019 (helmikuu-toukokuu) aikana noin 25-30 kpl. Jatkamme tarvittaessa rakentamista kesäkuussa siten, että laavu voidaan luovuttaa asiakkaalle kesän 2019 aikana. Myöhemmin nähdään, että kuinka aikatauluarvio tulee pitämään.

Kurssin aikana tavoitteena on omaksua hirsirakentamiseen liittyviä hyviä ja toimivia työtapoja, sekä oppia tekemään salvokset ja varaukset siihen malliin, että niitä kelpaa esitellä muillekin. Jos jälki on siistiä ja huoliteltua, niin asiakas on todennäköisesti valmis maksamaan lopputuotteesta paremman hinnan.

Blogissa olevia asiavirheitä tullaan korjaamaan sitä mukaa kuin niitä huomataan ja ehditään korjaamaan. Alussa tulee niin paljon uutta asiaa, että sulattelu vie aikansa ja virheet voivat päätyä blogitekstiin. Yritämme kirjoittaa blogia rakentamisen rinnalla, että vaiheet saataisiin dokumentoitua, kun ne ovat vielä muistissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tapitus

Hirsien vääntymistä ehkäistään ja seinien paikallaan pysymistä edesautetaan tapituksella. Tapituksessa kahden hirren läpi porataan reikä (32...