maanantai 18. helmikuuta 2019

Perustukset

Hirsilaavun perustus on ns. pölkkyperustus, joka tarkoittaa sitä, että rakennusten nurkkiin tulee pölkyt. Jos kyseessä on isompi rakennus, niin pölkkyjä voi sijoittaa myös väliin. Pölkkyperustuksen teko alkoi sillä, että ensin mittasimme laavun piirustustusten mukaisesti nurkkien paikat pihalle.

Mittaus suoritettiin siten, että ensin merkkasimme laavun etuosan pölkkyjen paikat. Tämän jälkeen asemoimme takaosan pölkyn ottamalla ristimitan vastakkaisen etupölkyn keskipisteeseen ja piirsimme mitan mukaisesti noin metrin mittaisen kaaren lumeen. Sitten otimme mitan saman sivun etupölkyn keskipisteeseen ja piirsimme samalla tavalla kaaren lumeen. Se piste, jossa kaaret kohtasivat kertoi meille takimmaisen pölkyn tarkan sijainnin. Samalla tavalla asemoimme myös toisen takapölkyn paikan. Kyllä matematiikka on ihmeellistä! 

Mittauksen jälkeen hakkasimme jään pois noista kohdista, että pölkyt saadaan tukevasti hiekan päälle. Lumen sulaminen pölkkyjen alta voisi aiheuttaa ongelmia myöhemmässä vaiheessa.

Sahasimme moottorisahalla hirrestä pätkiä ja laitoimme ne pystyyn merkatuille paikoille. Lopuksi laitoimme vielä lunta pölkkyjen juureen ja valelimme lumen vedellä, että pölkyt jäätyvät tukevasti paikalleen.


Kuva 1. Pölkkyjen asemointi.


Seuraavaksi asetimme pohjan keskelle matalan pölkyn, jonka päälle asetimme tasolaserin. Tasolaserin avulla pystyimme mittaamaan saman tason (koron) jokaiseen pölkkyyn.

Kuva 2. Pölkkyperustuksen korkeuden määritys


Laserista saamaamme korkoa tiputettiin alaspäin 15cm, jotta pohja ei tule liian korkealle. Riittävä korkeus on, että alimman hirren alle pääsee hyvin kurkistamaan. Piirsimme apuviivoja pölkyn ympäri 3-4 kpl. Tämä onnistui kahden vatupassiin avulla. Ensimmäinen vatupassi asetettiin viivan yläpuolelle vaateriin ja toinen vatupassi ensimmäisen alapuolelle. Apuviiva piirrettiin toisen vatupassiin asetettua vaateriin. Kun pölkky lyhennetään myöhemmin mitattuun pituuteen, niin apuviivat helpottavat moottorisahalla sahaamista.

Pölkkyjen lyhentämisen jälkeen mittasimme linjalaudan ja vatupassin avulla perustuksen. Mittaustulokset osoittivat perustuksen olevan täysin suorassa, joten tästä oli hyvä jatkaa.

Lyhennettyjen pölkkyjen päihin voidaan nyt merkata tarkasti rakennuksen nurkat. Hirsien keskilinjat kohdistetaan ja merkataan merkintälankaa (räpsyä) käyttämällä näiden nurkkien mukaisesti pölkkyperustuksiin. Kun viivat ovat näkyvillä perustuspölkyn sivulla, niin voidaan päälle asetettavan hirren keskilinja asemoida tämän merkin avulla kohdalleen.

Kuva 3. Rakennuksen nurkan tarkka kohta.


Kuvasta 3 nähdään, että yhden pölkyn asemointi ei onnistunut ihan keskelle, mutta tukipinta on aivan riittävä. Jos nurkka olisi osunut aivan pölkyn reunaan, niin pölkkyä olisi pitänyt siirtää ja tarkistaa kaikkien pölkkyjen paikat ja korkeudet laserin avulla uudelleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tapitus

Hirsien vääntymistä ehkäistään ja seinien paikallaan pysymistä edesautetaan tapituksella. Tapituksessa kahden hirren läpi porataan reikä (32...